
Çip kelimesi, insanların günlük yaşamlarında mevcuttur veya en azından daha iyi bilinen bir şey haline gelmiştir, çünkü tüm bireyler, bir kart olup olmadığına bakılmaksızın, genellikle dahili olarak bir çipi olan bilgisayar teknolojisine bağlıdır. çip veya mikroçip ile.
Bir bilgisayar elemanı olarak çip, 60’lı yıllarda elektronik cihazların minik entegre devre kartlarının ortaya çıkmasıyla kullanılmaya başlandı. Daha sonra, 1967’de basın, tahtadaki küçük kare ve dikdörtgen elemanları çip terimiyle tanımladığında dünya çapında kullanıldı.
anakartlar İşletim sistemi ile bilgisayara karşılık gelen kart arasında bir arayüz işlevi gören Bios yongası ve uygulamaları ve programları yapan ve işleyen diğer birçok yongadan oluşurlar.
Çip türleri
Organik Cipsler
Bunlar CMOS tipi belleklerinde, çok düşük kullanımda ve sistemde güç yokken pil ile korunur. Söz konusu program, oldukça hassas bir araç olan çipin değiştirilmesi ve çıkarılması ile modernize edilebilmektedir.
Bellek yongası
Silikondan veya çok sayıda transistör ve diğer elektronik parçalarla oyulmuş başka bir elementten yapılmış ince bir plakadır.
Bellek birimleri ızgaralar halinde düzenlenmiştir ve her biri, bir veya sıfırı simgeleyen, dış veya iç olmak üzere iki koşuldan birinde belirlenebilir.
Bu türden ilk yongalarda yalnızca binlerce hücre vardı, ancak bugün yaklaşık 0.25 inç boyutunda küçük bir mikro SD flash bellek kartı.
Monolitik çip
Ticari olarak etkinleştirilen modeller; anahtarlar, amplifikatörler, voltaj bilgisayarları, AM alıcıları, bilgisayar devreleri ve televizyon olarak kullanılabilir.
Ancak, güç kısıtlamaları var. Bunun nedeni, bunların çoğunun, genellikle 1’den küçük bir maksimum güç oranına sahip küçük bir küçük sinyal transistörünün boyutunda olmasıdır. vat.
İnce katmanlı hibrit çip
Bu çipler monolitik olanlara çok benzer, ancak aynı zamanda monolitik unsurlarla yaratılması çok karmaşık parçalara sahiptir. Teknolojik gelişmeler belirli dirençler üretmeyi kolaylaştırana kadar A / DD / A dönüştürücülerinin çoğu hibrit teknolojide ortaya çıktı.
Kalın Katmanlı Hibrit Çip
Monolitik yongalardan çok farklılar. Diyotlarla birlikte kapsülsüz monolitik devreler olduklarını bile söylediler. transistörlerdiğerlerinin yanı sıra, iletken parçalarla bağlantılı bir dielektrik taban üzerinde.
Dirençler serigrafi ile yerleştirilir ve küçük lazer kesimler yapılarak uyarlanır. Bunların tümü, gerekli güç çözünmesine bağlı olarak metal veya plastik olabilen bir kapsüle konur.
Çip FPM RAM
Kısaltma, Hızlı Sayfa Modu RAM anlamına gelir. İlk hafızalardan biri olarak kabul edilir, 1990 yılında ortaya çıktı. Bu mikroişlemciler 25 MHz hıza sahipti.
Bu çip, 32 ile 72 pin arası modellerle oluşturuldu. Veriler daha önce toplanan verilerle aynı satırda bulunduğunda, hızı yalnızca bir adres sütunu kullanarak elde edebildim.
Çip SIM
Çip EDO RAM
Kısaltmalar, 1994’te ortaya çıkan Extended Data Out RAM’e karşılık gelir. Bu tip yonga, Pentium 4’ten önce Intel Pentium’ların eski formatlarıyla birlikte kullanıldı.
Bu mikroişlemcinin yaklaşık 72 pimi vardı. Bu tarz Veri deposu çıkış arabirimini kullanarak giriş döngülerini üst üste koyarak FPM RAM’den daha hızlı hızlar elde edebilir.
Çip DDR SDRAM
Bu kısaltmalar, Double Data Rate’e karşılık gelir. SDRAM, 184 pime sahiptir. 1 GHz’den daha yüksek hızda AMD ve Intel yongaları ile çakıştılar, 266 MHz hızında çalışan SDRAM’ı geliştirdiler.
SDRAM’den iki kat daha hızlıydılar çünkü saat sinyalinin hem yukarı hem de aşağı uçlarını itiyorlardı, bu sinyalin yalnızca üst ucunu kullanan SDRAM’den çok farklıydı.