
Kaslı terimi de Latince’den geliyor. kaslı ve sistemi olarak tanımlanır kaslar: liflerden oluşan organlar kasılma iskelete bağlanabilir veya diğer organların veya aparatların yapısının bir parçasını oluşturabilir.
Bir kas kasılması Kas lifleri kendi içlerinde bir gerilim oluşturduğunda ne olduğu olarak tanımlanır. Bu durum, kasın kısalması, uzaması, hareket etmesi, aynı uzunlukta kalması veya statik olması gibi farklı nedenlerden kaynaklanmaktadır. Bu süreç, Merkezi sinir sistemi ve itici gücü üretmekten sorumludur. Birkaç tür kas kasılması vardır.
Kas kasılması türleri
İzotonik Kasılma
Bu tür bir kasılmada, hareket hızı kontrol edilmez ve aynı gerilim uygulanmaz. Kas gerginliklerine genellikle kas liflerinin uzaması ve kısalması eşlik eder, duruma bağlı olarak izotonik kasılma ikiye ayrılır:
- Konsantrik konsantrasyon: Bir kas, bir direncin üstesinden gelen, vücudun söz konusu direncin üstesinden gelen bir kısmının kısalmasına ve ardından hareketlenmesine neden olan bir gerilim oluşturduğunda ortaya çıkar. Örneğin, kas atlamak kısaltılır.
- Eksantrik konsantrasyon: Direnç göz önüne alındığında, kas üzerinde daha büyük bir gerginlik yaratır ve bu da daha uzun sürer. Düşmeye dayanmak için kas uzar.
İzometrik kasılma
Oksotonik kasılma
İzotonik ve izometrik kasılma birleştirildiğinde ortaya çıkar. Kasılmanın başlangıcında izotonik kısım vurgulanırken, sonunda izometrik kısım vurgulanır.
İzokinetik kasılma
Hareket aralığı boyunca sabit hızda maksimum daralmadır. Suyun sabit ve tekdüze bir kuvvet uyguladığı yüzme veya kürek çekme gibi hareketi hızlandırmanın gerekli olmadığı sporlarda çok yaygındır. Kuvvet arttığında su direnci artar. Bu tür bir kasılmada hareket sırasında maksimum bir gerilim gerçekleşir.
Diğer kas kasılmaları türleri
Anizometrik kasılma
Kasın uzunluğunda bir değişiklik olduğu yer.
Allodinamik daralma
Gerginliğin eylem boyunca değiştiği kasılma tipini ifade eder.
Heterokinetik kasılma
Hız, kasılma boyunca değişir.
Kas ağrısı
Sebeplerden biri, uzun süreli efor, ani hareketler veya soğuk nedeniyle kasların oksijenlenmemesi veya sıvıların ve mineral tuzların kaybolması olabilir. Ayrıca zehirlenme ve bazı hastalıklar bu tür kasılmalara neden olabilir.