
Koordinasyonun amaçladığı bir hareketi tam olarak gerçekleştirmek için, bireyin tüm duyularının hazır ve kontrol altında olması gerekir. Koordinasyon, spor, siyaset, eğitim, insan ilişkileri gibi yaşamın sonsuz alanlarına uygulanabilir.
Koordinasyon türleri
Koordinasyon farklı alanlarda kullanılan bir kavram olsa da en yaygın olanı insan vücudunun koordinasyonunu ifade eden spordur. Bu alanla bağlantılı olarak, var olan koordinasyon türleri şunlardır:
Genel dinamik koordinasyon
Genel dinamik koordinasyon gösteren hareketler hem dikey hem de yatay vücut hareketleri olabilir ve hareketlerin ritmi hem akıcı hem hızlı hem de daha yavaş olabilir. Bir örnek yüzmek veya bir çeşit zıplamak olabilir.
Bireyin amacının, bir dinamik hareket durumundan diğerine geçerken, kendi vücudunun belirli bir dengesini korumak olduğu söylenebilir.
Spesifik veya segmental koordinasyon
Kullanılan vücut kısmına bağlı olarak, ilgili alanlar üst uzuvlar, yani eller veya kollar olduğunda, spesifik veya segmental koordinasyon oküler-manuel olabilir.
İkincisi, görme duyusunun alt uzuvlar, ayaklar ve bacaklarla kullanımına atıfta bulunan pedikal koordinasyon ayırt edilebilir. Ve son olarak, vücudumuzun gövdesi ve başın dahil olduğu cephalic-oculi.
Statik koordinasyon
Bir bireyin sabit bir tabana tutunarak vücut stabilitesini sürdürme, sadece aynı pozisyonu gerekli süre boyunca korumalarına izin veren küçük telafi edici hareketler gerçekleştirme yeteneğidir. Bu eylemlerde kişinin kontrol odağını kendi pozisyonuna koyması amaçlanır.
Duyuların aldıkları ve uzuvlara ve eklemlere gönderdiği bilgiler, minimum denge veya salınımla bir duruşun sürdürülmesinde hayati önem taşır.
İyi koordinasyon
Mekansal koordinasyon
Bireyin çevresinde bulunan diğer nesnelerle veya insanlarla ilişkili olarak ortaya çıkar. Yani, çevrelerinde oluşan hareketlere cevap vermeyi sağlayan, ayarlanmış hareketlerle hareket etme kişisel becerisidir. Onlarla çarpışmamak veya eşzamanlı hareketler yapmamak için.