
Löseminin en yaygın semptomları şunlardır: ateş, kilo kaybı, yorgunluk, kemiklerde ağrı, halsizlik, lenf düğümlerinde genişleme, anemi, eklemlerde ve kemiklerde ağrı, olağandışı kanama, sık enfeksiyonlar vb. .
Bu hastalık hem kırmızı kan hücrelerini, hem beyaz kan hücrelerini hem de trombositleri etkileyebilir.
Doğal geçmişine göre lösemi türleri
Yine lösemi
Hastalığı oluşturan önceki bir sürece sahip olmadan ortaya çıkan şeydir.
İkincil lösemi
Bu tür lösemi, kan hastalığı olsun, daha önce bir süreç olduğunda ortaya çıkar.
Hastalığın hızına göre lösemi türleri
Akut lösemi
Çok hızlı gelişen bir tanesidir.
Kronik lösemi
Çok yavaş ilerleyen bir tür lösemi.
Lösemi türleri
Lenfoblastik lösemi
Sadece lenfositleri etkileyen bir tanesidir.
Lenfoblastik lösemi türleri
- Akut lenfatik lösemi
Akut lenfositik lösemi de denir. Bu tip lösemide, lenfositlere dönüşmesi gereken hücreler kanserli hale gelir ve sonunda normal kemik iliği hücrelerinin yerini alır.
Bu kanser hücreleri böbrekler, karaciğer, lenf düğümleri ve beyin gibi diğer organlara yayılır ve vücutta çoğalmaya devam ederek böbrek yetmezliği, anemi, menenjit vb.
Kemik iliğinin aşırı miktarda lenfosit veya beyaz kan hücresi ürettiği yetişkinlerde çok yaygındır.
- Kronik lenfatik lösemi
Özellikle erkeklerde olmak üzere 60 yaşın üzerindeki kişilerde ortaya çıkan bir tür lösemi. Bunda kanserli lenfositler lenf düğümlerinde artar ve dalağa ve karaciğere yayılarak kemik iliğine ulaşır.
Yavaş ve ilerleyicidir, şiddetli anemi, bağışıklık sisteminin enfeksiyonlara karşı savaşamaması, kemik iliğinde ve kanda daha fazla lenfosit vb. Üretir.
Miyeloblastik lösemi
Miyeloblastik lösemi türleri
Bu tip lösemide kanserli hale gelen hücreler, kemik iliğinin normal hücrelerinin yerini almaya gelen miyelositlerdir. Bu hücreler kan dolaşımı boyunca taşınır, kendilerini büyümeye ve bölünmeye devam ettiği tüm organlara yerleştirir, böylece menenjit, anemi, tümörler vb. Gibi farklı durumlar oluşturur; organlara zarar veren.
Genellikle her yaşta ve cinsiyette, özellikle büyük radyasyona maruz kalanlarda görülür.
- Kronik miyeloid lösemi
Kronik granülositik lösemi veya CML veya miyelojenik lösemi olarak da bilinir. Kanlarında çok az trombosit bulunan her cinsiyet ve yaştaki insanları etkileyen lösemi türüdür.
Bu lösemik hücreler kemik iliği, karaciğer ve dalakta görülür. Hastalık ilerledikçe halsizlik, yorgunluk, ateş, kilo ve iştahsızlık, kanama, lenf düğümlerinin büyümesi gibi bazı semptomları tetikleyebilir.