
Özel olarak yönetilen şirketlerin ekonominin temel bir parçası olduğu ve ticaret fazlasının mal sahipleri tarafından yönetildiği büyük bir özel sektörü içeren bir ekonomik sisteme kapitalizm denir.
Sanayinin Devlete ve tüm topluma ait olduğu sosyalizmin aksine. Özel sektörde varlık almanın yoluna özelleştirme denir.
Özel şirketin amacı diğer kurumlardan farklıdır, temel farkı, özel şirkette var olma nedeninin yalnızca hissedarlar veya sahipler için kar üretmesidir. Bu şirkete katılmak için işçi veya ortak olmalısınız. Sahipleri gerçek ve tüzel kişiler olabilir. Bunun tersi, açık sermayeye sahip olmakla karakterize bir şirkettir. Özel şirket hükümetin bir parçası değildir, ancak ona eşlik eden perakendecilerin bir parçasıdır.
Özel Şirket Türleri
bağlantı
Her ortağın, ortaklığın taahhüt ettiği borçlar için tam, sınırsız ve kişisel sorumluluğu vardır. Dernekleri sınıflandırmak için üç farklı tipik tür vardır, bunlar limited şirketler, genel dernekler ve sınırlı sorumluluğu olan şirketlerdir.
Şirket
Bir şirket, kar amacı güden bir limited şirkete veya üyelerinden farklı bir tüzel kişiliğe sahip bir kuruluşa eşittir.
Bir şirket, farklı hissedarlara aittir, aynı zamanda şirkette çalışacak yönetici personelini işe alan bir yönetim kurulu aracılığıyla denetlenir. Ayrıca Devlete ait şirketler şeklinde Devlet sektörüne uygulanan iş modelleridir. Bir şirket birkaç kişiye ait olabilir veya halka açık olabilir.
Şahıs işletmesi
Şahıs şirketi, tek bir kişiye ait olan iş olarak bilinir. Mal sahibi kendi işini yürütebilir veya başka kişileri çalıştırabilir. Şirket sahibinin yaptığı borçlar için şahsi, toplam ve sınırsız sorumluluğu bulunmaktadır. Bu genellikle küçük işletmelere devredilir.
Girişimci Türleri
Hissedarların borsaya kote olarak çalıştığı büyük şirketlerde, iki tür girişimci ayırt edilebilir:
İşadamı kararı
Yönetim Kurulu tarafından edinilen iş politikasını yürütmenin tüm sorumluluğunu üstlenen genel müdürü içerir. Yönetiminin hesaplarını, ekonomik sonuçlara ve elde edilen ve ulaşılan hedeflere göre güvenini devam ettirip ettirmeyeceğine karar veren, aynı zamanda şirketin hissedarı olabilecek risk girişimcisine sunar.
Risk girişimcisi
Bu hissedar, borsa temettüleri yoluyla kar elde etmek amacıyla söz konusu şirketin hisselerini satın alarak kendi sermayesini riske atıyor. Yani, şirketin sahip olduğu patlama beklentilerinin doğrudan işlevi.
Belirli bir iş seçeneğini, başarı veya başarısızlık şansını önceden bilmeden yürütmek, iş belirsizliğine yol açabilir. Buna rağmen sonuçlardan oluşabilecek matematiksel olasılığın önceden bilinmesi ile tanımlanmış bir seçenek gerçekleştirildiğinde risk alınır. Bu nedenle şirket üst yönetiminde bu temel kavramlar akılda tutulmalı, asla karıştırılmamalı veya karıştırılmamalıdır.