
Duygusal nitelikteki problemlerle ilgilenen, bir uzmanın sahip olduğu duygusal semptomları değiştirmek, bastırmak veya hafifletmek için hasta ile ilişki kurduğu, müdahale ettiği psikolojik tekniklerin kullanıldığı tedavidir. sorunlar Sahip olduğunuz davranış ve kişiliğinizin gelişimini ve olumlu büyümesini artırmaya çalışır.
Psikoterapi türleri
Analitik psikoterapi
Bu terapide, sürekli bilinçsiz halde tutulan ancak kişiyi doğrudan etkileyen bu bastırılmış dürtülere vurgu yapılır.
Bu tür bir psikoterapide uzman, rüyalar, özgür çağrışım ve başarısız eylemler yoluyla uykuda kalan çatışmaları ortaya çıkarmaya çalışır.
Bilişsel psikoterapi
Bu tür bir terapide, hastanın ne yaptığını değil, ne düşündüğünü araştırmak mümkündür. Bununla hastanın, tüm olumsuz düşünce kalıplarının işe yaradığı ve olumlu olanlara dönüştüğü davranış biçimini kalıcı olarak değiştirmesi istenir.
Bununla birlikte, hastanın davranışı değişir, burada anksiyete, depresyon, fobiler ve sahip olabileceği diğer semptomlar azalır.
Dinamik psikoterapi
Olarak adlandırılan psikodinamik terapi. Bu, analitik terapiye benzer, aradaki fark, tedavinin hastada gösterilen belirli çatışmaların müdahalesine odaklandığı yerde daha hızlı yapılmasıdır.
Bu terapiler, haftada bir veya iki kez gerçekleştirilir, burada doğrudan, aktif bir pozisyon alınır ve aynı zamanda kişinin çatışmasız yönleri üzerinde pekiştirilir.
Davranışsal psikoterapi
Bu, öğrenmenin gelişiminde öncü bir rol olarak öğrenmeye önem verir. davranışlar hastada anormal ve normal. Bu tür bir terapi ile, davranışlarında olumsuz bir değişiklik olan hastalar, kendilerine kaygı veren şeyin tekrar tekrar maruz kalmasıyla fobilerini azaltmaya yardımcı olurlar.
Bu psikoterapi, edimsel ve klasik gibi temel öğrenme ilkelerini kullanarak uygunsuz davranış kalıplarını dönüştürmeye çalışır. Uzmanlar için, davranış bozukluğu, yetersiz öğrenmeden kaynaklanmaktadır, bu nedenle, hastanın davranış biçiminde iyi sonuçlara sahip olması için bunun değiştirilmesi gerekir.
Hümanist psikoterapi
Bu psikoterapi ile hastanın varlığı, neden yaşadığı ve mevcut durumunu iyileştirmek için ne yapması gerektiği hakkında aradığı cevapları bulmasına yardımcı olunur.
Bilişsel-davranışçı psikoterapi
Bu tür psikoterapi ile hastanın sahip olduğu bu inanç, düşünce ve tutumların duygularını, duygularını ve davranış biçimlerini etkilememesi aranır. Bu bozukluğu olan hastalarla çalışmak için, davranışsal ve bilişsel terapiden çeşitli yöntemleri birleştiren terapiler gerçekleştirilir, bu yüzden bilişsel-davranışçı psikoterapi olarak bilinir.
Terapiler, kişiye tüm sorunlarla daha iyi yüzleşebilmeleri için bir dizi beceri öğretmeyi amaçlayan çeşitli teknikleri içerir.
Sistemik psikoterapi
Her üyenin kendi rolünü ve ekibin geri kalanının rolünü anlaması ve saygı duyması istenen gruplara uygulanan bir terapidir. Bu psikoterapi genellikle ailelerde, çiftlerde ve topluluklarda uygulanan bir psikoterapi türüdür.
Burada uzman, her üyenin davranış kalıplarını belirler, böylece diğerleri onu anlayabilir ve onu çok daha üretken ve uyarlanabilir davranışlara dönüştürmenin en iyi yolunu bulabilir.