
Bu terim, özelliklerinde doğal reçinelere çok benzeyen, insan ırkı tarafından yapılan sentetik maddelerden bahsederken de kullanılır.
Reçine türleri
Fenolik
Laminatlarda, kalıplarda, fren balatalarında, elektrik aksamlarında, çimento yapıştırıcılarında kullanılır.
Fenolitik reçine çeşitleri
- Ahşap ve yalıtım için fenolik reçineler: ahşap malzemelere, emprenyelere, köpüklere ve mineral yünlere uygulanan reçinelerdir.
- Teknik fenolik reçineler: bunlar dökümhane, aşındırıcılar, tekstiller, cilalar, filtreler vb. için kullanılan reçinelerdir.
- Kalıplama tozları için fenolik reçineler: Elektrik, otomotiv ve elektrik endüstrilerinin tedarikçisi olarak sınıflandırılan reçineleri ifade eder.
Epoksi reçine
Bazı ürünleri sertleştirmek için kullanılan reçinedir. Genellikle, ürüne daha fazla kıvam veren vernik ve boyaların bileşenlerinden biridir.
Alkid
Çok iyi termal ve elektriksel özelliklere sahip reçine türü. Sertlik ve esneklikte büyük çok yönlülük sunar. Büyük kimyasal direnci ile dikkat çekiyor.
Elektronik bileşenler, boyalar, elektrik yalıtımı ve Macun macunlarında kullanımı idealdir.
Polyester
İnşaat, şişeler, laminat, kayaklar, hava taşıtı ve gemi parçaları, kaplamalar, dekoratif aksesuarlar vb. Yerlerde kullanımı çok yaygındır.
Polietilen
Çok iyi kimyasal dirence, düşük mekanik dayanıma, düşük güç faktörüne, büyük esnekliğe ve neme ve buhara karşı çok iyi dirence sahip bir reçinedir.
Genellikle oyuncaklarda, astarlarda, kalıplarda, film ve tabakalı ambalajlarda, kaplamalarda, tüplerde, kalıplarda vb. Kullanılır.
Aminler
Isıya, kimyasallara ve solventlere karşı mükemmel direnç gösteren bir reçinedir. Benzer şekilde solmaya karşı dirençlidir ve aşırı yüzey sertliğine sahiptir.
Dekoratif yapılarda, yapıştırıcılarda, tekstil işlemlerinde, laminasyon reçinelerinde, kağıt kaplamada, kalıplama bileşenlerinde vb. Kullanılırlar.
Prolipropilen
Işıkla sertleşen reçineler
Dolgular ve diş onarımları için çok kullanışlıdırlar. Bunlar, çok sert olmaları, ışıkla temas ettiklerinde çok iyi yapışabilmeleri ve bir asit ile yapışkanın kimyasal birleşimiyle çok daha kararlı hale gelmeleri, rengini kaybetmemeleri ve ulaşmamaları ile karakterize edilir. sıvıları emer.
Bu reçineler çok estetiktir ve ağızda yıllarca fark edilmeden kalırlar.
Poliüretanlar
Bu reçineler, diğer reçineler ile birleştirildiklerinde çok yönlülüğe sahiptirler, ayrıca olağanüstü kimyasal, fiziksel ve elektriksel özelliklere sahiptirler.
En yaygın kullanımı yapıştırıcılar, yalıtım, giysiler için yönlendirilmiş köpük astarlar ve elastomerlerdir.
Silikonlar
Mükemmel oksidatif ve termal stabiliteleri, esneklikleri ve mükemmel elektriksel özellikleri ile öne çıkarlar.
Epoksitler
Yüksek kimyasal dirence ve mükemmel yapışkan, elektrik ve ısı direnci özelliklerine sahip reçineleri ifade eder.