
türev bir fonksiyonda, artışın sıfır olma eğiliminde olması durumunda, fonksiyondaki bir artış ile değişkene karşılık gelen oranın oranın yöneldiği sınırdır.
nın-ninRivada Bir fonksiyonun fonksiyonu, grafiksel olarak düz olan ancak fonksiyon adı verilen herhangi bir eğrinin üzerine bindirilmiş bir çizgi olarak temsil edilen fonksiyondur. Eğimin, fonksiyonun çalışıldığı eksene göre sahip olduğu bu değer, türev olarak adlandırılır.
Dilbilimde türetilmiş kelimeler, türev morfemleri olanlardır. Örnek: Bi_ cinsel, comid_illa, pajar_illo vb.
Kimyada buna denir türev bir veya daha fazla dönüşüm yoluyla diğerinden elde edilen ürüne. Akaryakıt ve gaz veya LPG gibi, petrolden elde edilen benzin. Türev terimi aynı zamanda ekmek, kurabiye, teleras, bisküviler gibi undan elde edilenler için de geçerlidir.
Türev türleri nelerdir?
Bir fonksiyonun türevi
Cebirsel türev
Türev Bekliyor belirli bir noktanın fonksiyonuna teğet bir doğrunun, yani fonksiyonun kendisine teğet olan bir çizginin çizilebileceği noktada olması gerekir.
Ürün türevi
İki fonksiyondaki bir çarpımın türevi, birinci faktöre, ikinci faktörü ekleyerek ve onu birincinin türevi ile çarparak ikincinin türevi ile çarpılana benzer. Örnek: f (x) = uv sonra f ‘(x) = u’.v + u.v’
Bölümün türevi
İkiye bölümü olan türev fonksiyonlar Payın türevi payda ile çarpılır ve paydanın türevi paydan payla bölünerek paydanın karesine bölünür. Örnek: f (x) = u / v ise
Sonra f ‘(x) =u’.v –U.v ‘
V 2
Üstel türevler
Hemen türev
Sabiti olan türev her zaman sıfırdır
Eğer f (x) = k ise türevi f ‘(x) = 0 olacaktır.
Toplamın türevi
İki işlevi olan toplamın türevi, bu işlevlere sahip diğer türevlerin toplamına benzer. Bu kural hem pozitif hem de negatif toplama numaraları için geçerlidir. Örnek: f (x) = u ± v sonra
F ”(x) = u” ± v
Daha yüksek mertebeden türevler
Trigonometrik fonksiyonun türevi
Matematikte trigonometrik bir fonksiyonun, bir fonksiyonun bağımsız veya türetilmiş değişkeniyle ilişkili olarak değiştiği bir süreçtir. Bu trigonometrik fonksiyonlar, sin (x), cos (x) ve tan (x) ‘dir.
Örtük türetme fonksiyonları
Y’nin bir fonksiyonda olduğu zaman örtüktür ve x ile y arasındaki ilişki, ikinci üyenin sıfır olduğu iki bilinmeyen türünden oluşan bir denklemle verilir.
Örtük türetmeyi bulmak için çözmeniz gerekmez ve sadece üyeye göre üye türetmeniz gerekir. Örnek: x1= 1, sonra y1≠ 1. X atlanmıştır1 ve sol ve1.
Ters trigonometrik türevler
Sinüs, kosinüs ve tanjant tarafından tanımlanan trigonometrik oranların ters fonksiyonudur. Örnek: Ark sinüs, sinüsün ters bir fonksiyonu olma eğilimindedir.